Σύντομο Ιστορικό

Σύντομο Ιστορικό

Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1948 και έχει τον τίτλο «τιμής» του πρώτου προγράμματος Fulbright στην Ευρώπη και του δεύτερου παλαιότερου στον κόσμο με αδιάκοπη λειτουργία.

Η εκτελεστική συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βασιλείου της Ελλάδος υπογράφτηκε στις 23 Απριλίου 1948. Η διμερής αυτή συμφωνία έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διεθνών εκπαιδευτικών ανταλλαγών που έγινε γνωστό ως Πρόγραμμα Fulbright.

Η πρώτη Διευθύντρια του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα ήταν –άτυπα– η φημισμένη αρχαιολόγος και φωτογράφος M. Alison Frantz, η οποία διατέλεσε Πολιτιστική Ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα το διάστημα 1946-1949 και ήταν η φωτογράφος των ανασκαφών στην αρχαία Αγορά της Αθήνας από το 1939 έως το 1964. Έπαιξε οργανικό ρόλο στη θεμελίωση του Προγράμματος και στην εκκίνησή του.

Έχοντας υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Fulbright το 1950, ο Bert Hodge Hill, ένας Αμερικανός φιλέλληνας, αυθεντία στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, αρχαιολόγος, πρώην Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (American School of Classical Studies in Athens – ASCSA) και πρόσωπο με καθοριστική συμβολή στην ίδρυση (1925) του Κολλεγίου Αθηνών (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – ΕΕΙ), έγινε ο πρώτος –επισήμως– Διευθυντής του Αμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Ελλάδα.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Ίδρυμα χορηγούσε υποτροφίες σε Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να σπουδάσουν σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και να φοιτήσουν στις τέσσερις σχολές στην Ελλάδα που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες: το Κολλέγιο Ανατόλια και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Pierce και το Κολλέγιο Αθηνών στην Αθήνα. Επί σειρά ετών, Αμερικανοί καθηγητές δίδασκαν την αγγλική γλώσσα στα σχολεία αυτά, καθώς και σε διάφορα ελληνικά δημόσια σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, χάρη σε υποτροφίες Fulbright. Επίσης, Αμερικανοί επιστήμονες δίδασκαν διάφορα γνωστικά αντικείμενα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λόγω της δυσκολίας με τη γλώσσα και της έλλειψης κατάλληλων βιβλιοθηκών στα ελληνικά ιδρύματα, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με την πολυετή παρουσία της στην Ελλάδα, αποτέλεσε φυσικό προορισμό για τους Αμερικανούς επιστήμονες. Η ASCSA υπήρξε ένας από τους οργανισμούς που στήριξε σημαντικά το Πρόγραμμα Fulbright στην Ελλάδα. Από το 1948, περισσότεροι από 350 Αμερικανοί επιστήμονες έχουν λάβει υποτροφίες για να σπουδάσουν στην ASCSA.

Με τον καιρό, τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έγιναν πιο προσιτά στους Αμερικανούς φοιτητές και επιστήμονες. Στις 13 Δεκεμβρίου 1963 υπογράφηκε η νέα συμφωνία για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ευκαιριών και των δραστηριοτήτων σε ό,τι αφορούσε τις εκπαιδευτικές και πολιτισμικές ανταλλαγές. Στις μέρες μας χορηγούνται υποτροφίες σε φοιτητές, καθηγητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και καλλιτέχνες από όλους τους τομείς και επιστημονικούς κλάδους.

Από το 1948, το Ίδρυμα έχει προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της εκπαίδευσης σε χιλιάδες άτομα και έχει χορηγήσει υποτροφίες σε περισσότερους από 6.000 Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες. Μετά το πέρας των υποτροφιών τους, το Ίδρυμα προσφέρει στους υποτρόφους του πληθώρα προγραμμάτων και δημιουργεί ευκαιρίες ούτως ώστε να μεγεθύνει τον αντίκτυπο και την πολλαπλασιαστική δράση των υποτροφιών Fulbright. Κάθε χρόνο χορηγούνται υποτροφίες σε περίπου 60 Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες για να σπουδάσουν, να διδάξουν ή να διεξαγάγουν έρευνα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αντιστοίχως.

Υπάρχουν διάφορες πηγές από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα. Για τα εξήντα χρόνια του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, το 2008 παρουσιάστηκε η έκδοση «In Greece since 1948» (Στην Ελλάδα από το 1948), με τα κομβικά γεγονότα της ιστορίας του Ιδρύματος καθώς και φωτογραφίες αρχείου. Δημιουργήθηκε επίσης η ταινία «The Fulbright experience» (Η εμπειρία του Fulbright), με συνεντεύξεις από Αμερικανούς και Έλληνες που έχουν υπάρξει υπότροφοι. Για τα εβδομήντα του χρόνια, το 2018, το Ίδρυμα παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «70 years Fulbright Greece – Building the future through education» (70 χρόνια Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα – Οικοδομώντας το μέλλον μέσω της εκπαίδευσης), που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και μια σειρά πορτραίτων Αμερικανών και Ελλήνων υποτρόφων.