Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Έχω διπλή υπηκοότητα – ελληνική και αμερικανική. Δικαιούμαι να κάνω αίτηση για υποτροφία Fulbright;
Όχι. Ωστόσο, Έλληνες πολίτες που έχουν και την υπηκοότητα μιας άλλη χώρας πλην των ΗΠΑ μπορούν να κάνουν αίτηση.

Τι είδους βίζα παίρνουν οι υπότροφοι του Προγράμματος Fulbright;
Όλοι οι υπότροφοι Fulbright είναι υποχρεωμένοι, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το J. William Fulbright Foreign Scholarship Board, να ταξιδέψουν με την βίζα "J-1" για επισκέπτες μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής (visitor exchange visa). Ένας από τους όρους της βίζας αυτής αναφέρει πως όλοι οι υπότροφοι πρέπει να επιστρέψουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα για δύο χρόνια προτού τους επιτραπεί να μεταναστεύσουν ή να κάνουν αίτηση για άδεια μόνιμης παραμονής ή άδεια εργασίας στις ΗΠΑ.

Είναι δυνατόν η υποτροφία να αναβληθεί μέχρι τον επόμενο χρόνο;
Οι υποτροφίες Fulbright δεν μπορούν να μεταφερθούν σε μετέπειτα ακαδημαϊκά έτη. Οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να ξανακάνουν αίτηση για υποτροφία.

Κάποιος που ήδη σπουδάζει ή διεξάγει έρευνα στις ΗΠΑ δικαιούται να λάβει υποτροφία Fulbright;
Όχι. Άτομα που έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν έρευνα ή να διδάσκουν ή που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ με βίζα J-1 για διάστημα περισσότερο από 6 από τους 12 μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας Fulbright δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση.

Θα λάβω κάποια επιβεβαίωση παραλαβής των αιτήσεων και των συστατικών μου επιστολών;
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Ίδρυμα ώστε να βεβαιωθούν πως όλα τα έγγραφα σχετικά με την αίτησή τους παρελήφθησαν.

Έχω λάβει κάποια άλλη υποτροφία για να σπουδάσω/κάνω έρευνα στις ΗΠΑ. Μπορώ να κάνω αίτηση και για υποτροφία Fulbright;
Ναι, αποδέκτες άλλων υποτροφιών μπορούν να κάνουν αίτηση για υποτροφία Fulbright. Ωστόσο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι και τα άλλα ιδρύματα ή οι άλλες πηγές υποτροφιών δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς.

Ποιοι αποτελούν την επιτροπή αξιολόγησης;
Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τέσσερις Έλληνες και Αμερικανούς ειδικούς στους κλάδους του συνόλου των υποψηφίων. Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης επιλέγονται από το Δ.Σ. του Ιδρύματος Fulbright, ανώτερους ακαδημαïκούς και διακεκριμένους επαγγελματίες, εκπροσώπους της πρεσβείας των ΗΠΑ, αλλά και παλαιότερους υποτρόφους του Ιδρύματος. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Προγράμματος Fulbright στην Ελλάδα και η υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος μετέχουν στην επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Μπορείτε να μου πείτε γιατί η αίτησή μου δεν έγινε δεκτή;
Δυστυχώς όχι. Κάθε χρόνο, ο αριθμός των υποψηφίων με τα απαιτούμενα προσόντα είναι μεγαλύτερος του αριθμού των προσφερόμενων υποτροφιών. Η τελική επιλογή και οι διαδικασίες ώστε να γίνει αυτή η επιλογή είναι αρμοδιότητα της επιτροπής αξιολόγησης και του Δ.Σ. του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.

Σε ποιους επιστημονικούς κλάδους προσφέρει υποτροφίες το Ίδρυμα Fulbright;
Το Ίδρυμα προσφέρει υποτροφίες σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και υποστηρίζει ποικίλα ερευνητικά και καλλιτεχνικά projects. Για μια λίστα των υποτροφιών που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, συμβουλευτείτε το Ενημερωτικό Δελτίο του Ιδρύματος Fulbright ή τον σύνδεσμο Υπότροφοι.

Πόσες υποτροφίες Fulbright απονέμονται κάθε χρόνο σε Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές;
Γύρω στις 10 υποτροφίες δίνονται ετησίως σε Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ο αριθμός των υποτροφιών εξαρτάται από την χρηματοδότηση που λαμβάνει το Ίδρυμα κάθε χρόνο.

Τι περιλαμβάνει η υποτροφία Fulbright;
Η υποτροφία Fulbright παρέχει ένα μέγιστο επίδομα μέχρι $18.000 για τον πρώτο χρόνο μόνο, το αεροπορικό εισιτήριο με επιστροφή, καθώς και περιορισμένη ασφάλεια υγείας και ατυχημάτων.

Μπορεί κανείς να σπουδάσει ιατρική με υποτροφία Fulbright;
Οι υποψήφιοι που θέλουν να κάνουν ιατρική ειδικότητα στις ΗΠΑ δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση για υποτροφία. Ωστόσο, υποψήφιοι που κατέχουν πτυχίο ιατρικής μπορούν να λάβουν υποτροφία για περαιτέρω ακαδημαïκές σπουδές (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό).

Δεν έχω γίνει ακόμα δεκτός/-ή σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Μπορώ παρ’ όλα αυτά να κάνω αίτηση;
Ναι. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν έχουν γίνει δεκτοί σε πανεπιστήμιο την περίοδο που κάνουν αίτηση για υποτροφία Fulbright, αλλά ως επί το πλείστον έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Αν είστε επιτυχής στη συνέντευξη, θα σας προσφερθεί υποτροφία αρκεί να έχετε γίνει δεκτός/-ή σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ.

Δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη συνέντευξη. Είναι δυνατόν η συνέντευξη να γίνει από τηλεφώνου - Skype ; Θα εξακολουθεί να ισχύει τότε η αίτησή μου;
Όχι. Οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παρευρεθούν στη συνέντευξη.

Πόσες υποτροφίες Fulbright απονέμονται κάθε χρόνο σε Έλληνες επιστήμονες/ερευνητές;
Περίπου επτά υποτροφίες προσφέρονται κάθε χρόνο σε Έλληνες επιστήμονες/ερευνητές. Ο αριθμός των υποτροφιών εξαρτάται από τη χρηματοδότηση που λαμβάνει το Ίδρυμα κάθε χρόνο.

Σπούδασα στο παρελθόν στις ΗΠΑ. Δικαιούμαι να συμμετάσχω στο πρόγραμμα επιστημόνων/ερευνητών;
Ναι, ωστόσο προτιμώνται υποψήφιοι που δεν έχουν τέτοια εμπειρία.

Έχω κάνει αίτηση για υποτροφία έρευνας και σκοπεύω να επισκεφτώ δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ. Έχω λάβει μία επιστολή συνεργασίας (affiliation letter) και περιμένω τη δεύτερη. Επηρεάζει το γεγονός αυτό την αίτησή μου;
Όχι, αρκεί να υπάρχει «ανεπίσημη» ένδειξη (π.χ. ένα e-mail προς το Ίδρυμα) ότι η πρόσκληση ισχύει και ότι η επίσημη επιστολή θα αποσταλεί σύντομα.

Μόλις τελείωσα το διδακτορικό μου. Μπορώ να κάνω αίτηση για υποτροφία έρευνας;
Όχι. Θα πρέπει να περάσουν τέσσερα χρόνια αφού λάβετε το διδακτορικό σας προτού μπορέσετε να κάνετε αίτηση για υποτροφία έρευνας.

Είμαι πτυχιούχος ιατρός. Μπορώ να κάνω αίτηση για υποτροφία έρευνας;
Ναι, αλλά μόνο εάν το project σας αφορά έρευνα και όχι προγράμματα ειδικότητας.

Πόσες υποτροφίες Fulbright προσφέρονται σε Έλληνες καλλιτέχνες κάθε χρόνο;
Προσφέρονται περίπου τρεις υποτροφίες το χρόνο σε Έλληνες καλλιτέχνες. Ο αριθμός των υποτροφιών εξαρτάται από τη χρηματοδότηση που λαμβάνει το Ίδρυμα κάθε χρόνο.

Είμαι καλλιτέχνης και θα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Μπορώ να λάβω μέρος στο Πρόγραμμα για Καλλιτέχνες;
Όχι. Το Πρόγραμμα για Καλλιτέχνες είναι σχεδιασμένο ειδικά για υποψήφιους που επιθυμούν να εκπαιδευθούν ή να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχέση με την τέχνη τους, αλλά δεν παρέχει πτυχίο. Αν θέλετε να κάνετε μεταπτυχιακές σπουδές, θα πρέπει να κάνετε αίτηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, αρκεί να πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις.

Είμαι καλλιτέχνης και έχω λάβει υποτροφία Fulbright για έξι μήνες. Μπορώ να παραμείνω στις ΗΠΑ για περισσότερο από έξι μήνες;
Ναι, αλλά θα πρέπει να παράσχετε επαρκείς αποδείξεις ότι έχετε την οικονομική δυνατότητα να συντηρηθείτε για την επιπλέον παραμονή σας.

education usa     GSA partner logo

ΙΔΡΥΜΑ FULBRIGHT

Υποτροφίες για Έλληνες και Αμερικανούς Πολίτες
Συμβουλευτικές Υπηρεσίες / Σπουδές στις ΗΠΑ

Ερωτήσεις; Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε τις απαντήσεις
Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μας

CONNECT

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK