Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Συμβουλευτικό Κέντρο και Υπηρεσίες

Είναι απαραίτητο να δώσω εξετάσεις TOEFL ή IELTS, παρότι μιλάω άπταιστα αγγλικά;
Τα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από όλους τους ξένους υποψήφιους φοιτητές να δώσουν εξετάσεις TOEFL ή IELTS ως απόδειξη της επάρκειάς τους στην αγγλική γλώσσα. Εναλλακτικά, κάποια πανεπιστήμια δέχονται τα τεστ αγγλικής γλώσσας PTE ή/και Duolingo.

Είμαι Αμερικανός/-ίδα πολίτης. Είναι απαραίτητο να δώσω εξετάσεις TOEFL?
Ναι, εκτός αν σπουδάζατε σε αγγλόφωνο σχολείο τα τρία τελευταία συνεχόμενα χρόνια.

Θα αναγνωριστεί στην Ελλάδα το πτυχίο που θα λάβω από αμερικανικό πανεπιστήμιο;
Για πληροφορίες σχετικά με την εγκυρότητα των αμερικανικών πτυχίων στην Ελλάδα, επικοινωνήστε με τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: www.doatap.gr

Θα αναγνωριστεί στην Ελλάδα το πτυχίο που θα λάβω ύστερα από «σπουδές εξ αποστάσεως» στις ΗΠΑ;
Πολλά πανεπιστήμια παρέχουν πλήρη προγράμματα σπουδών από το Διαδίκτυο. Στις ΗΠΑ, πολλά από αυτά πτυχία θεωρούνται ισάξια αυτών που αποκτώνται με τον «παραδοσιακό» τρόπο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επικοινωνήστε με τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης στο www.doatap.gr για να ενημερωθείτε σχετικά.

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για τα τεστ που απαιτούν τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα;
Μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα του κάθε εξεταστικού φορέα.

Είμαι ιατρός και θα μ’ ενδιέφερε να κάνω ειδικότητα στις ΗΠΑ. Ποιες εξετάσεις πρέπει να δώσω; Ποια είναι η διαδικασία πιστοποίησης από την ECFMG (EducationalCommissionforForeignMedicalGraduates – Εκπαιδευτική Επιτροπή για Αποφοίτους Ξένων Ιατρικών Σχολών) ;
Οι απόφοιτοι ξένων ιατρικών σχολών πρέπει να δώσουν τις εξετάσεις USMLE (United States Medical Licensing Exams – Αμερικανικές Εξετάσεις για τη Χορήγηση Ιατρικών Αδειών). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.usmle.org

Για να γίνετε δεκτοί σε πρόγραμμα ιατρικής ειδικότητας στις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να λάβετε πιστοποίηση από την ECFMG. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τo: www.ecfmg.org

Με δέχθηκαν σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Πότε μπορώ να φύγω για τις ΗΠΑ;
Στο έντυπο I-20 που σας εξέδωσε το αμερικανικό πανεπιστήμιο, αναγράφεται η ημερομηνία που πρέπει να παρουσιαστείτε στη σχολή. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για βίζα η οποία θα σας επιτρέψει να πάτε στις ΗΠΑ μέχρι κι ένα μήνα πριν από αυτή την ημερομηνία. Θα πρέπει επίσης να πληρώσετε το παράβολο SEVIS προτού πάτε στο ραντεβού σας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για την έκδοση της φοιτητικής σας βίζας. Η σχολή που σας δέχθηκε θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: www.ice.gov/sevis

Χρειάζεται επαγγελματική εμπειρία μετά την απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου για να κάνω αίτηση σε κάποιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα ΜΒΑ στις ΗΠΑ;
Ναι, τα περισσότερα πανεπιστήμια απαιτούν τουλάχιστον 2 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας προτού δεχθούν μια αίτηση. Διαβάστε προσεκτικά κάθε αίτηση για να διαπιστώσετε κατά πόσο ένα πανεπιστήμιο θέτει ειδικές προϋποθέσεις.

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για αθλητικές υποτροφίες στις ΗΠΑ
Η Αμερικανική Πανεπιστημιακή Αθλητική Ομοσπονδία (National Collegiate Athletic Association – NCAA) διατηρεί διαδικτυακό τόπο με πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Επισκεφθείτε τον στη διεύθυνση www.ncaa.org. Επισκεφθείτε επίσης την Αμερικανική Διαπανεπιστημιακή Αθλητική Ομοσπονδία (National Association of Intercollegiate Athletics – NAIA) στο www.naia.org και την Αμερικανική Αθλητική Ομοσπονδία Κολεγίων Διετούς Φοίτησης (National Junior College Athletic Association – NJCAA) στο www.njcaa.org

Με δέχθηκαν σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Πώς μπορώ να εξασφαλίσω μια θέση σε φοιτητική εστία;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις μάθετε ότι σας δέχθηκαν είναι να ζητήσετε πληροφορίες για τη στέγαση και να κάνετε αμέσως αίτηση για δωμάτιο σε εστία. Πολλά πανεπιστήμια δεν μπορούν να στεγάσουν όλους τους φοιτητές τους σε κοιτώνες ή φοιτητικές εστίες, επομένως θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με το τμήμα στέγασης (housing office) το συντομότερο δυνατόν για να μάθετε ποιες είναι οι επιλογές σας.

Πόσο κοστίζει να σπουδάσει κανείς σε αμερικανικό πανεπιστήμιο;
Οι τιμές διαφέρουν δραματικά από σχολή σε σχολή. Γενικά, να υπολογίζετε πως θα πληρώσετε από 10.000$ έως 25.000$ το χρόνο στα πολιτειακά (δημόσια) πανεπιστήμια κι από 15.000$ έως 40.000$ το χρόνο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα ποσά που αναφέρονται εδώ αφορούν μόνο τα δίδακτρα και δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα διαβίωσης ή άλλα έξοδα. Ακριβείς πληροφορίες για το κόστος των διδάκτρων και τα έξοδα διαβίωσης θα λάβετε από κάθε πανεπιστήμιο.

Πότε να αρχίσω τη διαδικασία της αίτησης σε αμερικανικό πανεπιστήμιο;
Πρέπει να ξεκινήσετε τουλάχιστον ένα χρόνο προτού τελειώσετε το σχολείο στην Ελλάδα. Μ’ άλλα λόγια, 15 με 18 περίπου μήνες προτού αρχίσουν τα μαθήματα στις ΗΠΑ. Κάθε πανεπιστήμιο έχει διαφορετικές προθεσμίες για την κατάθεση αιτήσεων, τις εξετάσεις εισαγωγής και άλλα απαραίτητα βήματα. Θα πρέπει να πληροφορηθείτε για τις προθεσμίες των πανεπιστημίων για τα οποία ενδιαφέρεστε και να τις τηρήσετε προσεκτικά.

Πόσο συχνά διεξάγονται οι εξετάσεις TOEFL και GRE;
Οι εξετάσεις iBT TOEFL και GRE διεξάγονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλεις πόλεις στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε εξεταστικού φορέα.

Ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια του κλάδου μου;
Ο εκπαιδευτικός σύμβουλος δεν μπορεί να σας προτείνει κάποια σχολή. Πρέπει να διαλέξετε σχολές βάσει των ακαδημαϊκών τους προϋποθέσεων, των οικονομικών σας δυνατοτήτων και της γεωγραφικής σας προτίμησης. Ο εκπαιδευτικός σύμβουλος μπορεί φυσικά να σας βοηθήσει να βρείτε τα σχολεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.