Σύντομη ιστορία

Σύντομη ιστορία

Τον Σεπτέμβριο του 1945, ο νεοεκλεγείς γερουσιαστής J. William Fulbright του Arkansas πρότεινε ένα ψήφισμα στο Αμερικανικό Κογκρέσο, σύμφωνα με το οποίο τα κέρδη από την πώληση πλεονασματικού πολεμικού υλικού θα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της «προώθησης της καλής θέλησης διεθνώς, μέσα από την ανταλλαγή φοιτητών στο χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επιστήμης». Ένα χρόνο αργότερα, ο Πρόεδρος Harry Truman θέσπισε τον αντίστοιχο νόμο, γνωστό και ως την Πράξη Fulbright.

Το πρόγραμμα που κατέληξε να φέρει το όνομά του αποδείχτηκε η πιο πολύτιμη επένδυση στη διεθνή συνεργασία. Το πολιτισμικό σοκ που υπέστη ο γερουσιαστής J. William Fulbright ως 21χρονος υπότροφος Rhodes στην Οξφόρδη τον έπεισε πως ο δρόμος για να επιτευχθεί η ειρήνη στον κόσμο ήταν ένας: οι άνθρωποι όλων των χωρών της γης να γνωρίσουν και να σεβαστούν τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τις αξίες των άλλων. Η ιδέα ήταν απλή: να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, με φόντο ολόκληρο τον κόσμο, που θα ενθάρρυνε φοιτητές από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ταυτόχρονα θα έπειθε νέους Αμερικανούς να ζήσουν, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και το δυτικό ημισφαίριο, καθώς και τις χώρες του Ειρηνικού. Αρχικά, το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την πώληση πλεονάζοντος πολεμικού υλικού και αργότερα επίσης από την πώληση σιτηρών προς ξένες χώρες και από χρηματικούς πόρους που οικειοποιήθηκε το Κογκρέσο. Σήμερα, η βασική πηγή χρηματοδότησης προκύπτει από μια ετήσια επιχορήγηση στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικών και Πολιτισμικών Υποθέσεων (ECA) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και από τις ετήσιες επιχορηγήσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών που φιλοξενούν το Πρόγραμμα. Οικονομική υποστήριξη παρέχουν επίσης οργανισμοί, ιδρύματα, επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Ο διακρατικός χαρακτήρας είναι το σημαντικό στοιχείο που κάνει αυτό το ακαδημαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους, δημόσια ή ιδιωτικά. Η οριστική νομική βάση των ακαδημαϊκών ανταλλαγών επήλθε με την Πράξη Αμοιβαίας Εκπαιδευτικής και Πολιτισμικής Ανταλλαγής του 1961. Γνωστή και ως Πράξη Fulbright-Hays (με την υποστήριξη του Wayne Hays, μέλους του Κογκρέσου από το Ohio), ασπάστηκε το πνεύμα συνεργασίας του Προγράμματος Fulbright, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του και επέκτεινε τη γεωγραφική του εμβέλεια.

«Από όλα τα παραδείγματα της πρόσφατης ιστορίας, κατά τα οποία τα σπαθιά σφυρηλατούνται σε υνιά και για την ανθρωπότητα βγαίνει κάποιο όφελος μέσα από την καταστροφή του πολέμου, πιστεύω πως αυτό το πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του θα είναι από τα πιο αξιόλογα» Πρόεδρος John F. Kennedy, στο σχολιασμό των εκδηλώσεων για τα δεκαπέντε χρόνια του Προγράμματος Fulbright, 1 Αυγούστου 1961.

Σήμερα, το πρόγραμμα ανταλλαγών Fulbright έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας. Από ένα ταπεινό πρόγραμμα που οδήγησε 35 φοιτητές κι έναν μόνο καθηγητή στις Ηνωμένες Πολιτείες και έστειλε 65 Αμερικάνους στο εξωτερικό το 1948, το Πρόγραμμα Fulbright έχει εξελιχθεί στο κορυφαίο πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών στον κόσμο. Περισσότεροι από 360.000 «Fulbrighters» έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα από το ξεκίνημά του. Οι alumni του Fulbright βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο χώρο των επιχειρήσεων, των τεχνών, των επιστημών, της δημοσιογραφίας και άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Μια παράδοση αριστείας – Ενδεικτικά στοιχεία για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Fulbright:

  • Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Προγράμματος Fulbright, 30 alumni έχουν διατελέσει επικεφαλής κράτους ή κυβέρνησης
  • 11 alumni του Fulbright έχουν εκλεγεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο
  • 16 alumni του Fulbright έχουν λάβει «Μετάλλιο της Ελευθερίας» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ
  • 29 alumni του Fulbright έχουν λάβει το βραβείο του McArthur Foundation
  • 53 alumni του Fulbright από 13 χώρες έχουν λάβει το βραβείο Νόμπελ
  • 85 alumni του Fulbright έχουν λάβει το βραβείο Πούλιτζερ

Τι είναι το Πρόγραμμα Fulbright – δείτε το τρίλεπτο βίντεο.

ΙΔΡΥΜΑ FULBRIGHT

Υποτροφίες για Έλληνες και Αμερικανούς Πολίτες
Συμβουλευτικές Υπηρεσίες / Σπουδές στις ΗΠΑ

Ερωτήσεις; Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε τις απαντήσεις
Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μας

CONNECT