Ιστορία

Ιστορία

Το Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ελλάδος ή, αλλιώς, το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, έχει τη διαχείριση του Προγράμματος Fulbright ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα έχει τον τίτλο «τιμής» του αρχαιότερου Προγράμματος Fulbright στην Ευρώπη και του δεύτερου αρχαιότερου –σε συνεχή λειτουργία– στον κόσμο. Η εκτελεστική συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βασιλείου της Ελλάδας υπογράφτηκε στις 23 Απριλίου 1948. Η διακρατική αυτή συμφωνία έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διεθνών εκπαιδευτικών ανταλλαγών που έγινε γνωστό ως Πρόγραμμα Fulbright.

To 1950, ο αρχαιολόγος και πρώην διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ASCSA) Bert Hodge Hill, έγινε ο πρώτος Διευθυντής του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Ίδρυμα χορηγούσε υποτροφίες σε Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να σπουδάσουν σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και να φοιτήσουν στις τέσσερις σχολές στην Ελλάδα που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες: το Κολέγιο Ανατόλια και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, το Pierce College και το Κολέγιο Αθηνών στην Αθήνα. Επί σειρά ετών, Αμερικανοί καθηγητές δίδασκαν την αγγλική γλώσσα στα σχολεία αυτά, καθώς και σε διάφορα ελληνικά δημόσια σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, χάρις σε υποτροφίες Fulbright. Επίσης, Αμερικανοί καθηγητές και ερευνητές δίδασκαν διάφορα γνωστικά αντικείμενα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα υπήρξε επίσης ένας από τους οργανισμούς που στήριξε το Πρόγραμμα Fulbright στην Ελλάδα. Από το 1948, περισσότεροι από 350 Αμερικανοί φοιτητές έχουν λάβει υποτροφίες για να σπουδάσουν στην ASCSA.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1963 υπογράφηκε η νέα συμφωνία για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ευκαιριών και των δραστηριοτήτων σε ό,τι αφορούσε τις εκπαιδευτικές και πολιτισμικές ανταλλαγές. Σήμερα, οι υποτροφίες χορηγούνται σε όλους τους τομείς και επιστημονικούς κλάδους, και απευθύνονται σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες- ερευνητές και καλλιτέχνες. Προκειμένου να πετύχει αυτόν το στόχο, το Συμβούλιο επιλέγει τους υποτρόφους του Προγράμματος Fulbright βάσει της ακαδημαϊκής τους αριστείας, των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών τους επιδόσεων, της κοινωνικής τους συνείδησης, των ηγετικών τους ικανοτήτων και των ατομικών τους προσόντων. Η επιλογή υποψηφίων για απονομή υποτροφιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής γίνεται μέσω ανοιχτού, ισότιμου εθνικού διαγωνισμού, και βασίζεται στα ατομικά προσόντα και την ακαδημαϊκή αριστεία του κάθε υποψηφίου. Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα υπηρετεί με αφοσίωση την αναγνώριση της έμφυτης αξιοπρέπειας και αξίας του κάθε ατόμου, καθώς και την παροχή ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.

Από το 1948 το Ίδρυμα έχει προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε χιλιάδες άτομα και έχει χορηγήσει υποτροφίες σε περισσότερους από 5.500 Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες. Το Ίδρυμα απασχολεί τους υποτρόφους του (alumni) σε μια πληθώρα προγραμμάτων και δημιουργεί ευκαιρίες ούτως ώστε να μεγεθύνει τον αντίκτυπο και την πολλαπλασιαστική δράση των υποτροφιών Fulbright. Κάθε χρόνο χορηγούνται υποτροφίες σε περίπου 60 Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες για να σπουδάσουν, να διδάξουν ή να διεξαγάγουν έρευνα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αντιστοίχως.

Με το βλέμμα στο παρελθόν: Μαθαίνοντας την ιστορία του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα. Το 2009, την εξηκοστή επέτειο του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε η έκδοση «In Greece since 1948 (Στην Ελλάδα από το 1948)». Η έκδοση, που εστιάζει στα γεγονότα-κλειδιά της ιστορίας του ιδρύματος και περιέχει φωτογραφίες αρχείου, είναι διαθέσιμη εδώ. Η ταινία «The Fulbright Experience (Η εμπειρία του Fulbright)», που περιέχει συνεντεύξεις από Αμερικανούς και Έλληνες αποφοίτους, είναι διαθέσιμη εδώ. Το 2018, με αφορμή τα 70 χρόνια του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε μια σειρά πορτραίτων Αμερικανών και Ελλήνων υποτρόφων, οι οποίοι μιλούν για την εμπειρία της υποτροφίας Fulbright καθώς επίσης ένα ντοκιμαντέρ - δείτε εδώ.

ΙΔΡΥΜΑ FULBRIGHT

Υποτροφίες για Έλληνες και Αμερικανούς Πολίτες
Συμβουλευτικές Υπηρεσίες / Σπουδές στις ΗΠΑ

Ερωτήσεις; Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε τις απαντήσεις
Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μας

CONNECT